Nyhetsbevakning på Gotland

februari 1, 2014

Strax innan jul grep polisen två män som var full färd med att stjäla en rauk

Det var på onsdagen den 17 december förra året som polisen vid en vanlig hastighetskontroll gjorde det märkliga fyndet. I en hästtransport hade männen baxat in en rauk som dem precis hade stulit på norra Gotland. Polisen tror att männen hade för avsikt att föra rauken från ön vilket såklart är fruktansvärt olagligt och tarvligt.

Nästa vecka börjar rättegången mot de båda männen som nekar till all kännedom om hur rauken har hamnat i deras hästtransport. -Sist jag tittade var den tom helt enkelt som en av männen uttryckte sig. Vi kommer naturligtvis att bevaka rättegången på plats och kommer då att bo på hotell Visby hotellgute.se.

Fakta om raukar:

En rauk är en av abrasion formad sten, ett geologiskt vittringsfenomen som bildas när relativt mjukare bergarter vid stränder eroderas av det omgivande havet och en hårdare kärna av kalksten blir kvar. Den ännu pågående landhöjningen efter den senaste nedisningen tar raukar upp ur havet. Raukar är vanliga på Gotland, men finns också på Öland. ’Rauk’ är ett gutniskt ord, i svenskan sedan 1852, rotbesläktat via fornnordiska hraukr med bland annat råge och dialektala rök i betydelsen ’skyl’.

Gotlands mest kända rauk är Hoburgsgubben, en rauk som i en viss vinkel och med lite fantasi, liknar ett manshuvud.